Zittingen en Competities

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Hoofdstuk 1: Beginnen met het NBB-Rekenprogramma >

Zittingen en Competities

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Het NBB-Rekenprogramma maakt onderscheid tussen competities, competitiezittingen en open zittingen. Deze zullen nu kort worden uitgelegd:

 

Competities

Het NBB-Rekenprogramma kent drie soorten competities:

Parencompetities. Bij deze competitievorm wordt de stand per paar bijgehouden en heeft u uitgebreide mogelijkheden ten aanzien van zittingindeling, clubreglementen en promotie/degradatie. In het verdere gedeelte van deze handleiding wordt de parencompetitie ook kortweg "competitie" genoemd.
Individuele competities. Bij deze competitievorm wordt de stand individueel per speler bijgehouden. U heeft geen mogelijkheden voor indeling, clubreglementen en promotie/degradatie. Deze vorm van competitie wordt in het verdere gedeelte van deze handleiding altijd expliciet "individuele competitie" genoemd.
Viertallencompetities. Bij deze vorm van competitie zijn de deelnemers aan de competitie teams van vier spelers waarbij de stand per team wordt bijgehouden. U heeft de mogelijkheid om teams in meerdere lijnen te laten spelen en promotie/degradatie uit te voeren.
Parencompetities en competitiezittingen

Vaak zult u zittingen spelen waarvan de uitslag per paar opgeteld wordt bij uitslagen van andere zittingen. In dat geval is er in het NBB-Rekenprogramma sprake van een parencompetitie. De zittingen waarvan de uitslagen bij elkaar horen heten de competitiezittingen. Het meest eenvoudige voorbeeld van een parencompetitie is de clubcompetitie. Ook in een bekercompetitie worden de uitslagen aan elkaar gekoppeld en is er sprake van een competitie.
Competities worden opgedeeld in competitieronden. Elke competitie heeft minimaal één competitieronde en maximaal zestien. U kunt dit aantal zelf instellen. Elke competitieronde bevat vervolgens weer één of meerdere zittingen. Binnen een competitieronde worden de uitslagen bij elkaar opgeteld en bij aanvang van een nieuwe competitieronde wordt weer opnieuw begonnen. Na afloop van een competitieronde:

dient deze afgesloten te worden om met een volgende competitieronde te kunnen beginnen
kunt u paren laten promoveren of degraderen
wordt bij aanvang van een nieuwe ronde de stand weer op nul gezet voor alle paren

 

Een competitie kan maximaal 256 zittingen omvatten (16 competitieronden met elk 16 competitiezittingen), maar kan ook slechts 2 zittingen hebben. Het kenmerk blijft steeds dat de scores van de zittingen bij elkaar horen.

Voordat u competitiezittingen kunt spelen, gaat u eerst de competitie aanmaken. U geeft de paren op die uitkomen in de competitie, stelt de lijngegevens in en kiest met welk schemasysteem er gespeeld gaat worden. Als de competitie geregistreerd is, kunt u competitiezittingen aanmaken. Als wedstrijdleider zult u doorgaans voor het begin van de eerste zitting de competitie aanmaken en pas bij aanvang van de zitting de competitiezitting zelf. Op dat moment bent u zeker van welke paren in die zitting zullen spelen (paren kunnen immers verhinderd zijn om te komen).

Individuele competities

Een individuele competitie wordt niet opgedeeld in competitieronden, maar bestaat slechts uit één reeks van zittinguitslagen die bij elkaar opgeteld worden. De zittinguitslagen worden gevormd door de uitslagen van open zittingen (zie hieronder voor meer informatie over open zittingen). In tegenstelling tot de parencompetitie waar de competitie en competitiezittingen één geheel vormen, staan de individuele competitie en open zittingen los van elkaar. Bij aanmaken van de individuele competitie geeft u op hoeveel zittingen u bij elkaar gaat spelen en voegt u later naar eigen keuze de uitslagen van open zittingen toe aan de competitiestand. Deze stand wordt per speler bijgehouden. Individuele competities zult u vooral toepassen bij zomercompetities waar grote verschillen in opkomst bestaan en de competitiestand per speler wordt bijgehouden.

Viertallencompetitie

De viertallencompetitie vertoont qua opzet en structuur veel overeenkomsten met de parencompetitie. Ook deze competitie is opgedeeld in één of meerdere competitieronden waarna u teams kunt laten promoveren of degraderen naar een andere groep. Elke competitieronde bestaat uit meerdere competitiezittingen. Per competitiezitting ontmoet elk team slechts één ander team. U kunt een viertallencompetitiezitting derhalve beschouwen als een ronde in een viertallencompetitie of viertallentoernooi.
Elke competitie heeft minimaal één competitieronde en maximaal zestien. Elke competitieronde kan op haar beurt maximaal 99 competitiezittingen bevatten. Een competitiezitting kan uit twee helften bestaan wanneer u halverwege een ontmoeting de paren onderling wilt laten wisselen.

Gelijk aan de parencompetitie wordt bij de viertallencompetitie bij het afsluiten van een competitieronde de stand voor alle teams weer op nul gezet en, indien ingesteld, de promoties en degradaties uitgevoerd.

Open zitting: paren, individueel of flexibel

Wanneer u een bridgezitting organiseert waarvan de uitslag op zichzelf staat en niet verband houdt met andere zittingen speelt u een open zitting (ook wel vrije zitting genoemd). Dit kan bijvoorbeeld zijn de kerstdrive, maar ook een (groot) toernooi dat gespeeld wordt in één zitting. In beide gevallen wordt er geen tweede zitting gespeeld waarmee de scores worden opgeteld en is er sprake van een open zitting. Om deze zitting te beginnen kiest u in het menu Bestand voor Nieuwe open zitting.

Een open zitting speelt u ook wanneer de zitting deel uitmaakt van een individuele competitie. Voor elke zitting van de individuele competitie maakt u een nieuwe open zitting aan en voegt de uitslag hiervan toe aan de competitiestand van deze individuele competitie.

U kunt een open zitting spelen als een parenzitting, een individuele zitting of een flexibele zitting.. Een individuele open zitting is een zitting waarbij na elke ronde van partner gewisseld wordt en de uitslag per individuele speler wordt opgemaakt. Bij een flexibele zitting kunnen paren steeds per ronde beslissen of ze willen spelen: zo kan een paar later beginnen, eerder stoppen of even een pauze nemen.

Opmerkingen

Een individuele open zitting en de individuele competitiestand zijn onafhankelijk van elkaar. U kunt meerdere individuele open zittingen bij elkaar voegen in een individuele competitiestand, maar dat is niet verplicht.
Voor competitiezittingen welke onderdeel vormen van een parencompetitie kunt u ook gebruik maken van open zittingen in het NBB-Rekenprogramma. U dient dan wel zelf de competitiestand bij te houden, bijvoorbeeld in een spreadsheetprogramma. Ook worden de speciale competitiefuncties dan niet ondersteund. U kunt hiervoor niet de individuele competitie functionaliteit hanteren omdat laatstgenoemde de competitiestand per speler bijhoudt.