Laddercompetitie

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Hoofdstuk 6: De competitie >

Laddercompetitie

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Een laddercompetitie kan in verschillende vormen gespeeld worden. Veel clubs hebben hun eigen vorm van laddercompetitie ontwikkeld. Een veelgespeelde vorm van de laddercompetitie is die waarbij de competitiestand in één groep wordt opgemaakt en de zittingen in meerdere groepen gespeeld worden waarbij de paren naar sterkte worden ingedeeld. Bij groepsgroottes van bijvoorbeeld 16 paren worden de eerste zestien paren op de ladder in de A groep ingedeeld, de tweede 16 in de B groep, enzovoorts. De uitslag van de nieuwe ladderzitting wordt weer aan de ladderstand toegevoegd, waarna de indeling voor de volgende zitting opgemaakt kan worden. Hieronder wordt nu uitgelegd hoe u in het NBB-Rekenprogramma een dergelijke laddercompetitie kunt spelen.

Opzetten van een laddercompetitie

U begint met het opzetten van een nieuwe parencompetitie via menu Bestand→Nieuwe competitie. In het keuzescherm voor de soort competitie kiest u voor Parencompetitie en drukt u op Verder om te beginnen met het aanmaken van de competitie.

 

Stap 1: De laddercompetitie bestaat doorgaans uit één competitieronde met een aantal zittingen.

Stap 2: Om de stand in één groep te maken heeft u voldoende aan alleen de A lijn. U voegt hier dus geen lijnen toe.

Stap 3: Vul in de A lijn alle paren in die meedoen aan de laddercompetitie.

Stap 4: Kies het schemasysteem dat u gaat spelen in de zittingen.

Stap 5: Als laatste stelt u eventuele clubreglementen in die u wilt hanteren.

De laddercompetitie is nu aangemaakt. Door de eerste competitieronde van de laddercompetitie te selecteren in het speeloverzicht en vervolgens op functietoets F2 te drukken, kunt u de stand opvragen.

 

Opzetten van zittingen in een laddercompetitie

Het opzetten van een ladderzitting doet u via het menu Bestand→Nieuwe competitiezitting.

 

Stap 1: Kies de laddercompetitie in de lijst van competities.

Stap 2: Voeg het aantal extra gewenste lijnen toe. Indien u de zitting in drie lijnen speelt, voegt u de B en C lijn toe door tweemaal op "Lijn toevoegen" te drukken.

Stap 3: Hier deelt u de paren in de lijnen in. In de rechterlijst staan alle paren die meedoen aan de competitie. Links geven de tabbladen de lijnen weer die u aan de zitting heeft toegevoegd. U kunt middels de linker tabbladen navigeren tussen deze lijnen. Het aantal paren in de A lijn is in eerste instantie gelijk aan het aantal paren dat in de laddercompetitie deelneemt. Middels de keuzelijst "Aantal paren" kunt u dit wijzigen naar het gewenste aantal paren dat in deze lijn gaat spelen. Hetzelfde doet u voor de nieuw toegevoegde lijnen.

De eerste zitting deelt u handmatig in of willekeurig waarbij de computer een plaats toekent. De willekeurige positie is echter beperkt tot de gekozen lijn.

Vanaf de tweede zitting kunt u gebruik maken van de automatische indelingsmethoden "Volgens ladderstand" en "Volgens ladderstand (willekeurig)". U gaat als volgt te werk om deze methoden optimaal te hanteren:

1.Stel het aantal lijnen in (stap 2) en voor elke lijn het gewenste aantal paren. U kunt nadat de indeling is gedaan altijd het aantal paren van de laatste lijn nog wijzigen zodat er geen open posities resteren.
2.Verwijder eerst het vinkje bij de paren die afwezig zijn. Zodoende worden zij niet meegenomen bij de indeling.
3.Selecteer links de A lijn en zorg dat indelingsmethode op "Volgens ladderstand" staat.
4.Druk op "Allen toevoegen". De A lijn wordt nu gevuld met de hoogst geklasseerde paren op de ladderstand waarbij het eerste paar op nummer één wordt geplaatst, het tweede paar op nummer twee, enzovoorts. Hierbij wordt rekening gehouden met afwezige paren. Indien bijvoorbeeld het paar dat tweede geklasseerd is op de ladderstand afwezig is, wordt het derde paar op nummer twee gezet.
5.Selecteer de B lijn en druk wederom op "Allen toevoegen". Nu wordt de B lijn gevuld met de volgende geklasseerde paren.
6.Doe hetzelfde voor de overige lijnen.

 

Stap 4 en stap 5: Kies het schemasysteem en druk op Voltooien in stap 5 om de zitting te beginnen.

Op deze wijze worden de paren ingedeeld aan de hand van hun positie op de ladderstand. Paren die bovenaan staan worden ingedeeld in de hoogste lijn, paren die onderaan staan worden ingedeeld in de laagste lijn. Nadat de uitslag van de zitting wordt toegevoegd aan de competitiestand, zullen paren stijgen of zakken in de ladder en in de volgende zitting derhalve in een hogere of lagere lijn worden ingedeeld.

Willekeurig in lijn indelen

Een nadeel van de indeling "Volgens ladderstand" is dat paren die op dezelfde plaats in de ladderstand blijven staan, ook in de zitting hetzelfde paarnummer blijven behouden (ervan uitgaande dat er geen afwezige paren zijn waardoor ze opschuiven in de lijst). Het gevolg hiervan is dat de ontmoetingen verstoord zullen raken. Paren zullen bepaalde paren juist vaker ontmoeten en sommige paren in zijn geheel niet. Middels de indelingsmethode "Volgens ladderstand (willekeurig)" kunt u dit verschijnsel tegengaan. Deze methode deelt de paren in op een willekeurige positie in de lijn waarin ze behoren te spelen volgens hun klassering op de ladderstand. Alle paren die volgens de ladderstand in de A lijn behoren te spelen zullen in de A lijn worden ingedeeld, maar niet exact volgens hun klassering op de ladderstand, maar nu op een willekeurige door de computer gekozen positie. Het effect van deze indelingsmethode is dat er nu meer diversiteit zal ontstaan in de gevormde ontmoetingen. Deze methode wordt aangeraden wanneer er meerdere zittingen zijn gespeeld en er minder verschuivingen op de ladder optreden.