<< Click to Display Table of Contents >> Hoofdstuk 8: De individuele zitting |
Een individuele zitting is een zitting waar de deelnemers niet als vaste paren spelen, maar na elke ronde met een andere partner spelen. In een zitting van bijvoorbeeld zeven ronden speelt u in totaal met zeven andere partners. De uitslag van de zitting wordt op individuele basis opgemaakt.
Een individuele zitting dient niet verward te worden met een individuele competitie. Een individuele competitie is een competitie waarbij de stand over meerdere zittingen wordt bijgehouden op individuele basis, maar waarbij het heel goed mogelijk is dat de zittingen op parenbasis worden gespeeld. Meerdere individuele zittingen kunnen echter ook samengevoegd worden in een individuele competitie. In dat geval speelt u zowel de zitting als de competitie op individuele basis.
Het opzetten van een individuele zitting en de mogelijkheden die u heeft tijdens de zitting zijn vrijwel identiek aan een open parenzitting. In dit hoofdstuk wordt alleen de functionaliteit besproken waar deze verschilt met een open parenzitting. Voor volledige informatie over het opzetten van een open parenzitting en de mogelijkheden tijdens de zitting kunt u de betreffende onderwerpen raadplegen.
Voordat u een individuele zitting gaat opzetten, dient u te controleren dat de benodigde schema’s in het programma aanwezig zijn. Voor individuele zittingen bent u speciale individuele schema’s benodigd. De schema’s die u gebruikt voor parenwedstrijden kunt u niet hanteren bij individuele zittingen. Controleer in het Schemabeheer (menu Schema à Schemabeheer) welke schema’s reeds aanwezig zijn. In de kolom "Individueel" staat aangegeven of een schema een individueel schema is.
De individuele schema’s worden niet standaard met het programma meegeleverd maar worden beschikbaar gesteld op http://www.nbbportal.nl à Downloads. Hier treft u een schemabestand aan met individuele schema’s ("Schemabestand individueel"). Download dit bestand naar uw computer, vervolgens kunt u de benodigde schema’s importeren in uw rekenprogramma. Zie hiervoor hoofdstuk 9 Schema's, onderdeel "Schema's importeren".
Nadat u de schema’s heeft toegevoegd, kunt u de zitting gaan opzetten. U gaat hiervoor naar menu Bestand→Nieuwe open zitting – Individueel.
U doorloopt nu dezelfde vijf stappen als bij het opzetten van een parenzitting. Informatie hierover treft u aan in hoofdstuk 2 – Opzetten Open Zitting. De verschillen worden nu uitgelegd.
Bij stap 3 vult u geen paren in, maar schrijft u de individuele spelers in. Bij “Aantal spelers” stelt u het aantal in dat benodigd is voor het schema dat u gaat gebruiken. Indien u een schema voor 28 spelers heeft, geeft u als aantal ook 28 op. Heeft u maar 27 spelers, dan dient u toch 28 spelers op te geven en laat u één speler leeg. Het programma zal u vragen of u hier een wachttafel voor wilt invullen.
Gaat u daarentegen een schema hanteren dat ontworpen is voor een oneven aantal spelers (een of meerdere spelers hebben een stilzit), dan geeft u het identieke oneven aantal spelers op als aantal.
Opmerking
• | In Schemabeheer kunt u zien voor hoeveel spelers een schema bedoeld is. Het getal in de kolom “Paren” geeft aan het aantal spelers aan van het schema. |
• |
Scores kunt u invoeren zowel handmatig via de scorekaart of scoreslip of automatisch met behulp van de Bridgemate.
De scorekaart van een individuele zitting ziet er als volgt uit:
Aan de linkerkant ziet u de nummers van de twee spelers die gezamenlijk een paar vormen op het getoonde spel. . De namen van de spelers worden zichtbaar als u de muis stilhoudt boven de spelernummers.Per spelgroep zullen spelers met een andere partner spelen en zullen deze nummers ook veranderen. In tegenstelling tot een parenzitting waarbij de paarnummers aan de linkerkant hetzelfde opgebouwd zijn voor alle spellen, is dat niet zo bij een individuele zitting.
Per twee regels worden steeds de vier spelers getoond die tegen elkaar het spel spelen. In bovenstaande afbeelding spelen spelers 28 en 1 in NZ tegen spelers 10 en 19 in OW. Vervolgens spelen de spelers 16 en 24 in NZ tegen 26 en 27 in OW, etc.
De volgorde van de scoreregels is opgebouwd in chronologische volgorde van de rondes. De eerste twee scoreregels zijn van ronde één, de volgende twee regels van ronde twee (mits dit spel in die ronde gespeeld wordt in het schema, niet altijd worden alle spellen gespeeld elke ronde), de daaropvolgende twee regels van ronde drie, etc.
Correcties kunt u op de scorekaart aanbrengen op gebruikelijke wijze. Zie voor meer uitleg over de mogelijkheden op de scorekaart in hoofdstuk 5.
Naast handmatig de scores invoeren in het rekenprogramma, kunt u ook gebruik maken van het Bridgemate scoresysteem om de scores automatisch in te brengen. De werking van de Bridgemates is in een individuele zitting gelijk aan de werking in een parenzitting. Het opstarten van het Bridgemate systeem en het uitlezen en verwerken van de scores doet u op gebruikelijke wijze. U kunt zowel de Bridgemate Classic als Bridgemate Pro en Bridgemate II hanteren in een individuele zitting.
De Bridgemate kan niet de vier spelers weergeven. Bij aanvang van de ronde worden de nummers van de noord- en oostspelers weergegeven. Bij het invoeren van de leider zijn dit ook de nummers die u gebruikt. Verder is er geen verschil in vergelijking met het gebruik in een parenzitting.
In een individuele zitting is de kans op verkeerd plaatsnemen hoger dan in een parenzitting. Men speelt immers elke ronde met een andere partner en bij het plaatsnemen aan een nieuwe tafel kan het voorkomen dat spelers in de verkeerde richting plaatsnemen. Indien men daadwerkelijk in verkeerde richting plaatsgenomen heeft en het spel gespeeld heeft, dient u het schema aan te passen aan de werkelijke situatie.
Om het schema aan te passen gaat u naar de scorekaart, selecteert u het spel waarvan het schema aangepast moet worden, en drukt u met de rechtermuisknop op de betreffende score (of vraagteken als de score nog niet is ingevuld) in de scorekolom, en kiest u vervolgens voor Schema Bijwerken. U krijgt nu het volgende scherm te zien.
Op de bovenste regel geeft u de vier spelers in zoals ze aan de tafel hadden moeten plaatsnemen. Op de tweede regel geeft u in hoe ze daadwerkelijk hebben gezeten. Vervolgens drukt u op Controleren, waarna een controle wordt uitgevoerd. Als de controles goed zijn doorlopen, drukt u op OK om de wijziging door te voeren.
Wanneer de wijziging tevens een effect heeft op een andere tafel omdat er spelers van tafel verwisseld zijn, volstaat een aanpassing op één tafel niet, maar dienen er wijzigingen op twee tafels gemaakt te worden. Dit zal automatisch door het NBB-Rekenprogramma worden gesignaleerd en u ziet een voorstel voor wijziging van de indeling op de tweede tafel.
Wanneer de eerste tafel nu correct is en de spelers op de tweede tafel wel alle vier aanwezig zijn, maar de richtingen niet kloppen, dan drukt u toch op OK om de wijziging op de eerste tafel door te voeren. Vervolgens kiest u nogmaals voor schema bijwerken en wijzigt u de indeling van de vier spelers van deze tweede tafel.
Het berekenen van de uitslag gaat op gebruikelijke wijze via menu Zitting→Uitslag→Uitslag. De uitslag wordt per speler weergegeven, het is immers een individuele zitting.
Alle overige overzichten zijn ook beschikbaar in een individuele zitting. Daar waar van toepassing wordt het overzicht niet per paar getoond, maar per speler. Zo kunt u het persoonlijk overzicht van alle spelers apart opvragen.