Artikel 44
Volgorde en verloop van het spelen
- Voorspelen in een slag
De speler die in een slag voorspeelt, mag elke kaart uit zijn hand spelen (tenzij hij is onderworpen aan een beperking na een onregelmatigheid, begaan door zijn partij).
- Bijspelen in een slag
Na het voorspelen speelt iedere speler op zijn beurt een kaart en de vier aldus gespeelde kaarten vormen een slag (voor de wijze waarop de kaarten moeten worden gespeeld en gerangschikt, zie artikel 45 respectievelijk artikel 65).
- Verplichting om te bekennen
Bij het spelen in een slag moet elke speler indien mogelijk bekennen. Deze verplichting gaat boven alle andere voorschriften van de spelregels.
- Niet kunnen bekennen
Indien een speler niet kan bekennen, mag hij elke andere kaart spelen (tenzij hij is onderworpen aan een beperking na een onregelmatigheid, begaan door zijn partij).
- Slagen met troeven
Een slag die troef bevat, wordt gemaakt door de speler die de hoogste troef heeft gespeeld.
- Slagen zonder troeven
Een slag die geen troef bevat, wordt gemaakt door de speler die de hoogste kaart van de voorgespeelde kleur heeft gespeeld.
- Voorspelen na de eerste slag
Het voorspelen in de volgende slag gebeurt vanuit de hand die de vorige slag gewonnen heeft.
Artikel 59
Niet op de voorgeschreven wijze kunnen voorspelen of spelen
Een speler mag elke reglementaire kaart spelen indien hij niet in staat is voor te spelen of te spelen om te voldoen aan een rechtzetting, hetzij omdat hij geen kaart van de verlangde kleur heeft, of omdat hij alleen maar kaarten heeft van een kleur die hij niet mag voorspelen, of omdat hij moet bekennen.
Artikel 43B2b
B2b. Straffen voor overtreding
de eerste is die de leider vraagt of het spelen van een kaart uit de hand van de leider een verzaking is, moet de leider, indien hij een onreglementaire kaart speelde, een juiste kaart hiervoor in de plaats spelen en zijn de bepalingen van artikel 64 van toepassing alsof de verzaking voldongen was.
Artikel 16B
B.
Anderszins verkregen informatie van de zijde van de partner
- Elke anderszins (anders dan bepaald in artikel 16A) verkregen informatie van de partner die een bieding of een speelwijze zou kunnen suggereren, is ongeoorloofd. Voorbeelden daarvan zijn opmerkingen, antwoorden op vragen, onverwachte alerts of het niet alerteren, een onmiskenbare aarzeling, ongewone snelheid, bijzondere nadruk, intonatie, gebaar, beweging of hebbelijkheid.
- Een speler mag geen bieding of speelwijze kiezen die onloochenbaar gesuggereerd is boven een andere, als die andere bieding of speelwijze een logisch alternatief is.
- Een logisch alternatief is een actie die een significant gedeelte van spelers van vergelijkbaar niveau als de betrokken speler, met dezelfde afspraken in het partnership, ernstig overweegt en die sommigen zouden kunnen verkiezen.
- Als een speler van oordeel is dat een tegenstander dergelijke informatie heeft verschaft en hij de kans groot acht dat hij benadeeld kan worden, mag hij aankondigen, tenzij het Bondsbestuur (Noot: Het Bondsbestuur heeft dit niet verboden.) het verbiedt (wat kan betekenen dat de wedstrijdleider geroepen moet worden) dat hij zich het recht voorbehoudt de wedstrijdleider op een later tijdstip te ontbieden (de tegenstanders behoren de wedstrijdleider onmiddellijk te ontbieden als zij de eventuele overdracht van ongeoorloofde informatie bestrijden).
- Wanneer een speler gegronde redenen heeft om aan te nemen dat een tegenstander die een redelijk alternatief had, gekozen heeft voor een actie die mogelijkerwijs was gesuggereerd door dergelijke informatie, behoort hij de wedstrijdleider na het spel (Noot: Het is geen overtreding de wedstrijdleider vroeger of later te ontbieden.) te ontbieden. De wedstrijdleider moet een arbitrale score toekennen (zie artikel 12C1) als hij van oordeel is dat de overtreding resulteerde in een voordeel voor de overtreder.