ARTIKEL 62

AHerstel van een verzaking


Home Artikelengroep 53--71

Opmerking 1 algemeen

  1. Verzaking moet hersteld worden
  2. Een speler moet zijn verzaking herstellen indien de aandacht erop gevestigd is voordat de verzaking voldongen wordt.
  3. Een verzaking herstellen
  4. Om een verzaking te herstellen neemt de overtreder de kaart die hij speelde, terug en vervangt deze door een reglementaire kaart.
    1. De teruggenomen kaart wordt een grote strafkaart (zie artikel 50) indien ze uit een niet-openliggende hand van een tegenspeler werd gespeeld.
    2. De kaart mag zonder verdere rechtzetting worden teruggenomen indien ze uit de hand van de leider (onderhevig aan artikel 43B2b) of van de blinde werd gespeeld of indien het een openliggende kaart van een tegenspeler was.
  5. Volgende kaarten in die slag gespeeld
    1. Iedere speler van de niet-overtredende partij mag elke kaart terugnemen die hij heeft gespeeld na de verzaking maar vöördat de aandacht erop was gevestigd (zie artikel 16C).
    2. Nadat een niet in overtreding zijnde speler aldus een kaart terugneemt, mag de opvolgende speler van de overtredende partij zijn gespeelde kaart eveneens terugnemen. Betreft dit een tegenspeler, dan wordt deze kaart een strafkaart en (zie artikel 16C).    Opmerking 1
    3. Als beide partijen verzaken in dezelfde slag en slechts één partij gespeeld heeft in de volgende slag, moeten beide verzakingen hersteld worden (zie artikel 16C2). Elke door een tegenspeler teruggenomen kaart wordt een strafkaart.
  6. Verzaking in de twaalfde slag
    1. In de twaalfde slag moet een verzaking, ook al is ze voldongen, hersteld worden indien ze ontdekt wordt voordat de vier handen in het bord zijn teruggestoken.
    2. Indien een tegenspeler verzaakt in de twaalfde slag voordat zijn partner aan de beurt is om in die slag te spelen is artikel 16C van toepassing.

.