Artikel 79C
C.
Foutieve score
- Een fout in het berekenen of noteren van de overeengekomen score, gemaakt door een speler of een toernooimedewerker, mag worden hersteld tot het einde van de termijnen die daarvoor door de toernooiorganisator zijn gesteld. Tenzij de toernooiorganisator een late (Noot: Er mag een eerder tijdstip worden vastgesteld als het speciale karakter van een wedstrijd hiertoe noodzaakt.) tijdstip vaststelt, eindigt de termijn voor correcties dertig minuten nadat de officiéle uitslag ter inzage is gegeven.
- Op voorwaarde dat de toernooiorganisator akkoord gaat, mag een foutieve score na het einde van de termijn voor correcties nog verbeterd worden als de wedstrijdleider er zeker van is dat de score fout is.
Artikel 92B
B. Tijdslimiet voor protesten
Het recht een beslissing van de wedstrijdleider te vragen of te protesteren tegen een beslissing van de wedstrijdleider eindigt dertig minuten nadat de officiéle uitslag ter inzage is gegeven, tenzij de toernooiorganisator een andere periode heeft vastgesteld.
Artikel 90
Procedurele straffen
- Bevoegdheid van de wedstrijdleider
Naast het toepassen van de rechtzettingen van de spelregels mag de wedstrijdleider ook procedurele straffen geven voor iedere overtreding die het spel overmatig vertraagt of belemmert, andere deelnemers overlast bezorgt, de juiste gang van zaken verstoort of het toekennen van een arbitrale score noodzakelijk maakt.
- Overtredingen onderworpen aan procedurele straf
Voorbeelden van overtredingen die onderworpen zijn aan een procedurele straf, zijn onder meer:
- de komst van een deelnemer na de aangekondigde aanvangstijd;
- het overmatig langzaam spelen van een deelnemer;
- het bespreken van het bieden, het spelen of het resultaat van een spel, zodanig dat dit aan een andere tafel kan worden gehoord;
- het ongeoorloofd vergelijken van de scores met een andere deelnemer;
- et aanraken of in de hand nemen van kaarten die aan een andere speler behoren (zie artikel 7);
- het steken van één of meer kaarten in een verkeerd vak van het bord;
- een foutieve handelwijze (bijvoorbeeld verzuimen de kaarten te tellen of het verkeerde bord spelen) die het toekennen van een arbitrale score aan een deelnemer noodzakelijk maakt;
- het niet dadelijk voldoen aan de wedstrijdbepalingen of aan voorschriften van de wedstrijdleider.
Artikel 91
Bestraffen of schorsen
- Bevoegdheid van de wedstrijdleider
Bij het uitoefenen van zijn taak om orde en discipline te handhaven is de wedstrijdleider bevoegd disciplinaire straffen, uitgedrukt in punten, op te leggen of een speler of deelnemer voor de duur van de zitting of een gedeelte daarvan te schorsen. De beslissing van de wedstrijdleider in dit geval is definitief (zie artikel 93B3).
- Recht van uitsluiting
De wedstrijdleider is bevoegd een speler of deelnemer om enigerlei reden uit te sluiten, waarbij hij goedkeuring behoeft van de toernooiorganisator.