<< Click to Display Table of Contents >> Rekenwijze in het NBB-Rekenprogramma |
Het NBB-Rekenprogramma hanteert voor de berekening van de scorepunten, matchpunten en uitslagen de Spelregels voor Wedstrijdbridge en de richtlijnen van de wedstrijdcommissie van de Nederlandse Bridge Bond (WeKo). In dit gedeelte worden een aantal aspecten van de rekenwijze toegelicht. Het standaardrekenwerk zoals omrekening contract naar scorepunten, matchpunten berekening, etc wordt verondersteld bij wedstrijdleiders bekend te zijn en zal hier niet worden uitgelegd. Daarvoor verwijzen we naar publicaties van de Nederlandse Bridge Bond, waaronder Cursus Clubleider A (CLA), Cursus Clubleider B (CLB) en Cursus Wedstrijdleider (WL). Ook de WeKo-wijzer van de Nederlandse Bridge Bond is een uitstekende bron voor verdere informatie.
In deze appendix wordt regelmatig naar de bovengenoemde cursusboeken verwezen. Het betreft de CLA cursus van september 2011, CLB cursus van augustus 2010 en WL cursus van oktober 2011.
Neuberg formule
Het NBB-Rekenprogramma maakt standaard gebruik van de formule van Neuberg voor berekening met arbitrale scores. Het principe van deze formule wordt uitgelegd in cursus CLB (2010), p. 39 en verder. U kunt het gebruik van Neuberg uitzetten in Systeem à Instellingen à tabblad Zittingen. U hanteert dan de traditionele methode waarbij er voor elke arbitrale score 1 mp wordt opgeteld bij de overige scores. Zie hiervoor cursus CLA (2011), p. 71 en verder.
Niet gespeeld (NG)
In de scorekaart heeft u de mogelijkheid om voor een paar op te geven dat ze een spel niet gespeeld hebben. Dit spel wordt dan niet meegenomen in de eindberekening van het paar. Dit paar wordt dan over één spel minder uitgerekend. Als u 24 spellen speelt met 12 paren, is de totale top 24x10 = 240. Voor dit paar is de totale top dus 230. Het totaal aantal behaalde matchpunten op de overige 23 spellen wordt gedeeld door 230 wat resulteert in de eindscore.
Een NG leidt er toe dat het aantal onderling vergelijkbare scores op dit spel met één verlaagd is. De top is op dit spel dan ook 2 mp lager. De scores van de andere paren worden met Neuberg gecorrigeerd. Voor de berekening van de andere spelresultaten wordt een NG dus gezien als een arbitrale score.
Gemiddelde-min en gemiddelde-plus (G- en G+)
In de Spelregels voor Wedstrijdbridge editie 2007 zijn regels voor het gebruik van gemiddelde-min en gemiddelde-plus opgenomen. Gemiddelde-min staat in principe voor een toekenning van 40% op het spel (als arbitrale score), echter indien het behaalde resultaat over de andere spellen lager is dan 40% wordt op dit spel ook dat lagere resultaat toegekend. De gedachte hierachter is dat men voor een straf niet beloond moet worden met een hoger spelresultaat dan het gemiddelde. Voor gemiddelde-plus geldt het zelfde: indien het resultaat hoger is dan 60% wordt op het betreffende spel ook dat resultaat toegekend.
Voor de berekening van het resultaat op de andere spellen neemt het NBB-Rekenprogramma alle spellen waarop een normale score is geregistreerd. Indien u bijvoorbeeld op 2 van de 24 spellen een arbitrale score krijgt, wordt het gemiddelde eerst uitgerekend over de 22 spellen met normale scores. Een niet gespeeld spel wordt daarbij niet meegenomen. Vervolgens wordt uitgerekend wat u op de andere twee spellen toegekend krijgt.
Voorbeeld: 12 paren en 24 spellen
U heeft 22 spellen normaal gespeeld, 1 spel krijgt u G-, de andere G+.
Gemiddelde over 22 spellen G- wordt G+ wordt Eindresultaat
50% 40% 60% 50%
30% 30% 60% 31,25%
70% 40% 70% 68,75%
Indien de ‘normale’ 40% en 60% gehanteerd zou worden, zijn de eindresultaten respectievelijk 50%, 31,67% en 68,33%. Er zit dus een verschil in wanneer het eigen resultaat bij G- onder de 40% of bij G+ boven de 60% uitkomt.
U wordt aangeraden om altijd gemiddelde-min/plus te gebruiken in plaats van ‘vaste’ arbitrale percentages.
Matchpunten correctie op spel
In de scorekaart is het mogelijk om het aantal behaalde matchpunten voor een paar op een spel individueel aan te passen. Deze aanpassing wordt direct doorberekend op het resultaat van het spel en heeft dus onder andere invloed op de berekening van het gemiddelde bij G- en G+. U gebruikt deze functie alleen als u op het betreffende spel een wijziging in het spelresultaat zelf wilt doorvoeren. Voor het aanpassen van het eindresultaat maakt u een correctie op de einduitslag.
Correcties op de einduitslag
Correcties gemaakt op de einduitslag worden doorgevoerd na berekening van alle spellen en het eindresultaat. U gebruikt deze functie wanneer u bijvoorbeeld een ‘kwart-top’ straf wilt geven. Correcties kunnen gemaakt worden in matchpunten of procentpunten. Matchpuntwijzigingen worden opgeteld/afgetrokken van het totaal aantal behaalde matchpunten waarna dit nieuw verkregen aantal wordt gedeeld door de totale top. Vervolgens is het eindpercentage bekend. Wijzigingen in procentpunten worden eenvoudig van dit eindpercentage afgetrokken of opgeteld.
Wanneer u zowel een wijziging maakt op het aantal matchpunten en het behaalde percentage, wordt eerst het totaal aantal matchpunten aangepast en vervolgens gedeeld door de totale top. Vervolgens wordt dit percentage gecorrigeerd volgens de wijziging in procentpunten.
Combitafel
Zie "Combitafel" in deze appendix.
Spel opsplitsen in meerdere groepen
Wanneer u spellen in meerdere lijnen top-integraal speelt en er blijkt sprake van een dupliceerfout te zijn, kunnen de spelresultaten onderling niet meer vergeleken worden. Dit is ook het geval wanneer de kaarten na afloop van het spel in de verkeerde richting worden teruggeplaatst.
In deze situaties splitst u het spel in meerdere groepen waarvan de scores in elke groep wél onderling vergelijkbaar zijn. Zie "Bijzondere correcties" in het hoofdstuk over de zitting hoe deze splitsing uit te voeren.
Het NBB-Rekenprogramma berekent de spelresultaten in elke groep afzonderlijk waarbij de scores behaald in de andere groep gezien worden als arbitrale scores. U heeft bijvoorbeeld 3 groepen met elk 12 paren en in een lijn is één spel niet goed gedupliceerd. Dit spel dient u op te splitsen waarbij de twee lijnen met juiste spelverdeling de eerste groep vormen en de lijn met afwijkende spelverdeling de tweede groep vormt. De eerste groep heeft in totaal 12 spelresultaten. Het aantal arbitrale scores voor deze groep is 6. De tweede groep heeft 6 onderling vergelijkbare spelresultaten en 12 arbitrale scores. De berekening geschiedt verder met de Neuberg-formule.
Spel annuleren
Wanneer een spel in zijn geheel geannuleerd wordt met Zitting à Correcties à Spel annuleren, worden alle paren over één spel minder uitgerekend. Het spel telt dus in zijn geheel niet meer mee. Voor alle paren wordt de totale top ook verlaagd. Ook heeft dit voor de competitiestand gevolgen aangezien deze zitting iets minder zwaar meeweegt dan de andere zittingen (23/24 bij 24 spellen). Zie hiervoor ook de berekening van de competitiestand verderop. Verder brengt deze functie geen bijzonder rekenwerk met zich mee.
Paar heeft een stilzit
Bij een oneven aantal paren hebben een aantal paren een stilzit. Zij spelen één ronde minder. Bij 24 spellen zullen de stilzitparen 20 spellen spelen. Hun eindresultaat wordt dan ook berekend over 20 spellen. In de competitiestand telt deze zittingscore iets minder zwaar mee dan de scores van zittingen waarin 24 spellen gespeeld zijn. Zie de uitleg over de berekening van de competitiestand.
Het NBB-Rekenprogramma maakt gebruik van het "gewogen gemiddelde" om gemiddelde waarden te berekenen. Het gewogen gemiddelde houdt in dat niet elke score even zwaar meetelt. De ene score legt meer gewicht in de schaal dan de andere. Dit is afhankelijk van het aantal spellen dat gespeeld is voor de betreffende zittingscore. Dit wordt verduidelijkt met een voorbeeld:
U heeft drie zittingen gespeeld met de volgende resultaten:
Zitting 1 | 45% 24 spellen gespeeld |
Zitting 2 | 66% 20 spellen gespeeld |
Zitting 3 | 50% 24 spellen gespeeld |
Het gewone gemiddelde van deze drie zittingscores is (45+66+50)/3 = 53,67%.
Dit percentage verschilt wezenlijk van het gewone gemiddelde. De oorzaak hiervan is het aantal spellen van de tweede zitting. In deze zitting zijn slechts 20 spellen gespeeld en daarom wordt deze zitting minder zwaar meegeteld. In deze zitting is een hoge score behaald, maar omdat de zitting maar voor 20/24 meetelt, leidt dat tot een iets lager gemiddelde.
In de competitiestand worden zittingscores waarbij een afwijkend aantal spellen is gespeeld aangeduid met de letter ‘m’. Indien uw club geen gewogen gemiddelde hanteert, maar een gewoon gemiddelde, dient u het aantal spellen van alle scores waar een ‘m’ achterstaat, aan te passen. Zie hiervoor het hoofdstuk over de competitie hoe deze wijziging door te voeren.
Wij raden u echter altijd aan om het gewogen gemiddelde te gebruiken. Het is de enige juiste berekeningsmethode voor het optellen van competitiestanden met zittingen van verschillende lengtes. Meer informatie vindt u hierover in Cursus CLB (2010), p. 151 en verder.
Wanneer u clubreglementen hanteert om bijzonderheden zoals het spelen in andere lijn, afwezigheid en invallers te verwerken, zal het NBB-Rekenprogramma deze berekening voor u uitvoeren conform de ingestelde clubreglementen voor de competitie. Deze berekening gaat in drie stappen:
• | Eerst wordt het eigen gemiddelde uitgerekend. Voor deze berekening worden alleen die scores meegenomen waarvan bij de clubreglementen is ingesteld dat zij in aanmerking komen voor deze berekening. Zie ook Stap 5 clubreglementen in het hoofdstuk over het opzetten van een nieuwe competitie. Dit gemiddelde is een gewogen gemiddelde. |
• | Vervolgens worden de zittingscores waarbij zich bijzonderheden hebben voorgedaan uitgerekend waarbij eventueel het bij 1. uitgerekende eigen gemiddelde wordt toegepast. |
• | Alle scores zijn nu uitgerekend. Met deze scores wordt nu het eindgemiddelde over deze competitieronde uitgerekend. Dit is weer een gewogen gemiddelde. Voor zittingen waarin men afwezig was, wordt het standaard aantal spellen toegekend. |
Ingestelde reglementen:
Afwezigheid
Afwezig 1e keer: | eigen gemiddelde, max. 45% |
Afwezig 2e keer: | eigen gemiddelde, max. 40% |
Invallers
Maximum: | eigen gemiddelde |
Minimum: | 45% |
Spelen in hogere lijn: | 5% bonus |
Ondergrens: | eigen gemiddelde |
Voor berekening van het eigen gemiddelde worden alleen de scores gehanteerd die door het paar behaald zijn in de eigen lijn in originele samenstelling. Eventueel kunnen scores behaald in een andere lijn of gespeeld als combipaar of met invallers ook meegenomen worden. Dit kan bij de clubreglementen van een competitie worden aangegeven op het tabblad Rekenmethodes. Voorwaarde is dat de ingestelde reglementen voor deze situaties niet afhankelijk zijn van het eigen gemiddelde.
Er zijn 4 zittingen gespeeld:
Zitting 1: | 45% 24 spellen gespeeld |
Zitting 2: | afwezig |
Zitting 3: | 66% 20 spellen gespeeld |
Zitting 4: | 57% 24 spellen gespeeld, met invallers |
Zitting 2: 1e keer afwezig is eigen gemiddelde (54,55%) maximaal 45%→45%
Zitting 4: 57% behaald, gespeeld met invallers, maximum is eigen gemiddelde→54,55%
Opmerkingen
• | Het NBB-Rekenprogramma rekent intern met onafgeronde waarden (enkele precisie). De getallen die op het scherm getoond worden zijn afgerond. |
• | Een arbitrale wijziging in de zittingscore (herkenbaar aan de letter ‘r’) gaat altijd boven ingestelde clubreglementen. Deze worden niet meer toegepast. Een zittingscore waarop een arbitrale wijziging is gemaakt, wordt ook niet meegenomen in de berekening van het eigen gemiddelde bij stap 1. |