De Combitafel

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Bijlagen > Appendix A >

De Combitafel

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Introductie

Regelmatig zal het voorkomen dat in de lijnen een oneven aantal paren uitkomt. Wanneer dat in meerdere lijnen gebeurt, zitten steeds twee of meer paren aan de kant toe te kijken. Een uiterst vervelende situatie want twee paren tezamen is precies datgene wat nodig is om de bridgetafel compleet te maken. U kunt er voor kiezen om een paar in de andere lijn te laten spelen zodat deze twee lijnen weer een even aantal paren hebben. Het probleem van de stilzittende paren is daarmee opgelost.

Een andere veelgebruikte oplossing is de zogenaamde combitafel (ook wel kruistafel of wisseltafel genoemd). Twee paren die een stilzitronde hebben, spelen in die ronde tegen elkaar op een aparte tafel. De behaalde score wordt meegenomen naar hun eigen lijn. U voorkomt hiermee dat een paar de gehele zitting in een hogere of lagere lijn moet spelen en het dus relatief moeilijk of makkelijk heeft. Met de combitafel speelt een paar slechts één ronde tegen een zwakkere of sterkere tegenstander, namelijk de ronde waarin het paar eigenlijk een stilzit zou hebben. De speciale opzet van de combitafel maakt het echter irrelevant of het tegenspelende paar sterker of zwakker is. Doordat stilzitparen van een lijn of alleen in de NZ of alleen in de OW kant uitkomen, worden zij dus met elkaar vergeleken. Het feit dat ze een sterkere of zwakkere tegenstander treffen doet niet ter zake daar de paren waar zij mee vergeleken worden ook dergelijke paren als tegenstander hebben. De uiteindelijke tegenstanders zijn namelijk de paren waar mee men vergeleken wordt.

Wanneer kan een combitafel toegepast worden?

Om in het NBB-Rekenprogramma een combitafel te kunnen gebruiken, dient aan het volgende voldaan te zijn:

-de zitting wordt niet top-integraal gespeeld
-in meerdere lijnen wordt een oneven aantal paren ingesteld zodat voor deze lijnen een wachttafel wordt gecreëerd
-het aantal ronden, spelgroepen en spellen per spelgroep zijn voor de betreffende lijnen gelijk
-de spellen die op de combitafel worden gespeeld, komen niet in de andere lijnen voor
-de spellen kunnen genummerd worden beginnende bij 1, 25, 29, of automatisch één volgend op het hoogst aanwezige spelnummer in de lijnen die gezamenlijk de combitafel vormen. U kunt de gewenste nummertoekenning instellen in menu Systeem à Instellingen à tabblad Opzetten zitting/competitie.

 

Het aantal paren per lijn hoeft niet gelijk te zijn om een combitafel te kunnen hanteren.

Instellen van een combitafel

Het venster voor het instellen van combitafels verschijnt automatisch indien u aangegeven heeft bij Systeem→Instellingen dat u combitafels hanteert, en er twee of meer lijnen met wachttafels zijn.

Indien u geen combitafel wenst, drukt u meteen op 'Verder". Voor beide lijnen blijven de wachttafels gehandhaafd en de tegenspelende paren blijven in de stilzitronde aan de kant.

Combitafel Instellen

Indien u de paren tegen elkaar wenst te laten spelen op de combitafel, kunt u hier aangeven welke paren van welke lijnen tegen elkaar spelen. De hogere lijn moet nz spelen en de lagere lijn ow. Het is geen probleem indien de lijnen die gezamenlijk een combitafel spelen niet aangrenzend zijn (bijvoorbeeld A paren spelen tegen C paren). Om de combitafel in te stellen, selecteer u links de paren die nz gaan spelen en rechts de paren die ow spelen. Vervolgens drukt u op Instellen. Onderin zal de gecombineerde tafel verschijnen. Indien u dit ongedaan wilt maken, drukt u op Verwijderen. De combitafel wordt dan opgeheven.

 

Druk op Verder zodra de combitafel(s)juist ingesteld zijn.

Zie ook:

De Combitafel in Appendix A

Hoe gaat het NBB-Rekenprogramma met een combitafel om?

Een combitafel is een aparte verschijning binnen een bridgewedstrijd. Het lijkt geenszins op een gewone lijn, maar kan ook niet beschouwd worden als een deel van de lijnen van waaruit de paren aantreden. Toch wordt in <%PROGRAMMALOWERCASE%> de combitafel beschouwd als een aparte lijn en wordt ook als zodanig behandeld. Dit brengt het volgende met zich mee:

-Door het instellen van een combitafel wordt het maximum aantal lijnen verlaagt met het aantal combitafels. Indien u 4 combitafels zou instellen, kunt u maximaal 22 lijnen instellen. Dit zal echter in de meeste gevallen nog ruimschoots voldoende zijn.
-Bij de zittinggegevens zal de combitafel als een aparte lijn vermeld worden. Indien u een A en een B lijn heeft, wordt de combitafel C genoemd. Automatisch wordt ook een omschrijving meegegeven. Wanneer de A lijn NZ speelt, is de omschrijving "Combitafel A-B".
-Het aantal paren wordt bepaald door het aantal ronden dat gespeeld wordt. Het aantal paren is het aantal ronden maal twee. Het aantal tafels is altijd 1 alsook het aantal spelgroepen. Het aantal spellen in deze spelgroep is gelijk aan het aantal spellen per spelgroep van de deelnemende lijnen in deze combitafel.
-De combitafel heeft een eigen schema. Dit schema wordt gevormd door de paren die in beide lijnen een stilzitronde hebben. Het schema is dus afhankelijk van de instellingen van de andere lijnen.
-Paren die aan de combitafel deelnemen, behouden aan die tafel hun eigen paarnummer. Het kan dus voorkomen dat op gegeven moment twee paren met hetzelfde nummer tegen elkaar spelen. Indien in beide lijnen het aantal paren, het afwezige paar en het schema volledig identiek zijn, zal het zelfs zo zijn dat gedurende de gehele zitting aan de combitafel paren zitten met hetzelfde nummer.
-In het overzicht van de zittinggegevens worden ook de paren weergegeven die aan de combitafel deelnemen. De eerste twee paren komen in de eerste ronde aan tafel, de volgende twee in de tweede ronde, enzovoorts. Het eerste paar is steeds het nz paar, het tweede paar is het ow paar.
 
Zittinggegevens met Combitafel

 

-De scorekaart vermeldt de combitafel apart. Op de scorekaart worden de originele paarnummers aangehouden.
-Een contrazit (draaihand) kan niet toegepast worden. Immers, de karakteristieke eigenschap van de combitafel wordt dan teniet gedaan.
-In de telstaat en frequentiestaat worden de combitafels apart vermeld. Het is immers binnen het NBB-Rekenprogramma een aparte lijn.
-In de verzamelstaat wordt een extra kolom toegevoegd genaamd "CT". Hierin worden de op de combitafel behaalde punten geplaatst.

Hoe worden de scores behaald op de combitafel berekend?

Afhankelijk van de scoremethode worden de behaalde resultaten aangepast alvorens ze toegevoegd worden aan het eindresultaat van een paar.

Butler/cross-IMP

Het behaalde aantal imps wordt zonder verdere berekening toegevoegd aan het aantal imps dat het paar in haar eigen lijn heeft behaald. Het totaal daarvan is het eindresultaat van dat paar.

Matchpunten

Als eerste worden op de combitafel de behaalde scores omgerekend naar matchpunten. Hiervoor wordt uitgegaan van de top die op deze spellen van toepassing is. De behaalde matchpunten worden voor elk paar bij elkaar opgeteld.

Vervolgens worden de matchpunten voor alle paren meegenomen naar hun eigen lijn. Om de punten correct te registreren, dienen ze aangepast te worden voor de top binnen de eigen lijn van het paar. Deze factor is noodzakelijk omdat binnen een lijn elk spel evenveel waard moet zijn. Indien een spel meer of minder waard is (hogere of lagere top) en deze punten worden zonder herberekening overgenomen, vindt geen correcte registratie van de scores plaats. De combitafel matchpunten worden vermenigvuldigd met de factor

CombitafelOmrekenen

Voorbeeld: in de A lijn spelen 7 paren en in de B lijn 9 paren. Er worden 6 ronden gespeeld, het aantal paren op de combitafel is dus 12 (2 x 6). De top voor de A lijn is 4, voor de B lijn 6 en voor de combitafel 10. De behaalde matchpunten van de A paren worden vermenigvuldigd met 4/10 = 0,4. Het resultaat daarvan telt mee voor de eindscore van de A paren. Voor de B paren worden de matchpunten vermenigvuldigd met 6/10 = 0,6. Een top van 10 punten op de combitafel wordt omgerekend naar 4 en 6 matchpunten voor de A en B lijn respectievelijk. Een middenscore van 5 punten wordt omgerekend naar 2 en 3 punten. Dit zijn ook precies de top en middenscore voor de A en B lijn. Zodoende wordt een correcte omrekening van de punten gewaarborgd.

Hoe gaat de Bridgemate met de combitafel om?

Voor de Bridgemate is er feitelijk geen verschil tussen een gewone tafel en een combitafel. Het initialiseren van de Bridgemate gaat tegelijkertijd en op dezelfde manier als de andere Bridgemates. In het initialisatiescherm wordt de combitafel als extra lijn erbij geplaatst. Initialisatie gaat dus snel en eenvoudig.

Drie punten zijn van belang:

1.Paren behouden hun eigen paarnummer. Bij het invoeren op de Bridgemate dient bij PAAR het eigen nummer en de richting waarin men zit te worden ingevoerd. Het kan dus gebeuren dat in een ronde in zowel de nz als de ow richting paren met hetzelfde nummer plaatsnemen.
2.Op een combitafel kan geen contrazit (draaihand) plaatsvinden. Indien het nz paar in ow richting speelt, gaat de karakteristieke eigenschap van de combitafel verloren (de paren worden opeens met veel sterkere of zwakkere tegenstanders vergeleken). De Bridgemate zal bij het invoeren wel controleren of er correct wordt ingevoerd. Op een verkeerd ingevoerde richting zal worden gewezen met de melding "Contrazit" (zie handleiding over het stuk Bridgemate) en bij het uitlezen wordt de wedstrijdleider daar nogmaals op geattendeerd. De score zal echter geregistreerd worden zoals men gezeten zou moeten hebben. Het contract wordt geplaatst volgens de richting die ingevoerd is en niet volgens het paarnummer. Indien bijvoorbeeld paar 10 nz zit en 4 ow, het contract en resultaat wordt ingevoerd voor 10 ow, dan zal de score toch worden toegekend aan paar 4 (ow).
Indien paren met dezelfde paarnummers aan tafel komen, kan ook de Bridgemate geen contrazit detecteren. Ook in dat geval wordt de score toegekend aan het paar waarvan de richting is ingevuld. Het is mogelijk dat het NBB-Rekenprogramma bij het uitlezen toch melding geeft van een contrazit. Deze kan dan genegeerd worden.
3.Het wordt ten zeerste afgeraden om de vrije invoermethode te hanteren voor een combitafel Bridgemate. Omdat de Bridgemate in vrije invoermethode niet op de richting kan controleren, zal bij het invoeren van een verkeerde richting de registratie niet correct verlopen. Initialiseer voor de combitafel dus altijd de Bridgemate.